top of page

Skam dig og mig?


Fredag aften kl 20. Der er sikkert druk et eller andet sted. Men jeg tror ærligt, at jeg lige skal se endnu et eventyr bestående af Eva, Noora, Sana, Vilde og Chris. Du ved udmærket godt hvad jeg snakker om. Det hyppigste og sejeste ungdoms tv-show der kører på alle de unges skærme. Nemlig Skam. Originalt et norsk tv-show, der handler om Rusture, drenge, deres sexliv og alverdens problemer. Men hvorfor er det at showet er blevet så populært? Og er det meget mere anderledes end andre ungdomsshows?

Vi kan starte med en introduktion til selve showet, så i kan få en bedre forståelse for hvad det egentligt handler om. I sæson 1, bliver vi introduceret til ’’taber gruppen’’ fra 1.g på Hartvig Nissen skolen i Oslo. Pigegruppen møder tilfældigt hinanden og arrangere ’’rusturen’’ de skal have i 3.g. Russtur i Norge, ville svare til den danske vogntur. Ud fra den beskrivelse, lyder showet som et andet kedeligt ungdom show, man har set tusindvis af gange før.

Det showet gør er f.eks. at tage aktuelle emner op som utroskab, religion og usikkerhed med hvilket køn man er tiltrukket til. Det der gør det så ekstraordinært er karakterne i showet faktisk virker som mennesker man møder i hverdagen. De har alle normale hverdagsproblemer, og måske har vi unge krævet noget, der er mere nede på jorden når det kommer til et underholdningsmiddel. Jeg tror mange er blevet trætte af de typiske amerikanske high school film, hvor vi bliver introduceret til nørderne, fodboldholdet og cheerleaderne. I stedet for vi den autentiske nordiske skolegang, som mange flere kan relatere til.

Det mest essentielle ved denne serie er, at unge kan se sig selv i deres roller, relatere og måske lade sig inspirere.

I sæson 3 bliver rollen som hovedperson givet videre til en anden dreng i serien, den homoseksuelle der prøver at ’’komme ud af skabet’’ men har svært ved at sige det til sin familie og venner. Personens mor er meget religiøs, og når personen prøver at fortælle sin far, at hans kæreste har et drengenavn, tror faren at han joker. Ikke nok med det, så går hans vennekreds rundt og fyrer jokes omkring at de andre sikkert har sammenlege med hinanden. Det er nok en af de første gange, hvor man faktisk kommer tæt på, helt tæt på og ser hvordan situationen kan være, når man er usikker på sin seksualitet. Skuespilleren gør virkelig et godt job i at spille denne rolle, så man virkelig får en fornemmelse af at, man ser over skulderen på hovedpersonen.

Noget man dog kan undre sig over, er måden de reklamerer for sig selv på. Firmaet p3 har ikke lavet stor reklame for showet, hvilket gør det meget underspillet. Måden de kommer ud til folk, og tiltrækker dem på, er ved at bruge de sociale medier. Hver af karaktererne har fået en instagram, hvor fans så kan følge deres liv på ’’fake’’ brugere, hvor der tit bliver opdateret med billeder, så vi kan se hvad vores yndlings karaktere laver, imens de er til fest, i skole eller bare hænger ud med vennerne. Ved at bruge dette virkemiddel, føler man et tættere forhold til karakterne i showet. De bliver mere inkorporeret i vores hverdag, når vi tidligt om morgnen scroller forbi, og mindes om at det snart er fredag igen. For så kommer Skam igen!


bottom of page